Witamina C wydłuża życie!

2017-05-29

Witamina C jest niezbędna do funkcjonowania każdego organizmu. Bez niej nie powstawałaby tkanka łączna i nie byłoby transportu pomiędzy innymi tkankami. Pod wpływem kwasu askorbinowego wytwarza się w organizmie kolagen, a tym samym szybciej goją się rany i złamania, znikają siniaki, a krwotoki są słabsze. Witamina C wspomaga układ odpornościowy, dobroczynnie wpływa też na serce i układ nerwowy.

Jeśli chcemy dłużej zachować zdrowie, powinniśmy zadbać, aby w naszym organizmie nie zabrakło witaminy C. Osiemnastoletnie badania składników odżywczych obejmujące tysiące dorosłych, opublikowane przez naukowców Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles, wykazało, że codzienne przyjmowanie suplementów z multiwitaminami i minerałami, zawierających, co najmniej 500mg wit.C może wydłużyć średnią długość życia o 6 lat. Wit. E (tokoferol) i witaminę C (askorbinian), betakaroten, glutation, ryboflawina, niacyna i pozostałe antyoksydanty są powiązane w procesie recyklingu, który chroni przed wolnymi rodnikami. I mimo że wolne rodniki starają się za każdym razem pozbawić je swoich właściwości, jeżeli wszystkie te antyoksydanty są obecne w optymalnych ilościach, są stale przetwarzane do swoich aktywnych form. A więc wolne rodniki im nie zaszkodzą.

Witamina C chroni serce

Każdego roku z powodu zawału serca umiera w Polsce około 90 tys. osób. Co godzinę 7 osób dostaje udaru, a 3 z nich nie przeżywają. Dr Matias Rath – wielki orędownik witaminy C już w 2002 ogłosił, że przyczyną tych schorzeń może być długotrwały niedobór witamin, a przede wszystkim witaminy C. Jej niedobory prowadzą do zmian w budowie naczynia: stają się one słabsze, zmniejsza się bariera między strumieniem krwi i ścianą naczynia. Dochodzi do pęknięć i uszkodzeń naczyń, zwłaszcza wieńcowych, powodując stan zapalny. Gdy nie będziemy dostarczać organizmowi witaminy C, blaszki miażdżycowe rozrosną się tak bardzo, że same w sobie staną się dodatkowym zagrożeniem. W efekcie może dojść do zawału lub udaru serca, a nawet do zgonu. Wyniki potwierdziły, że spożywanie witaminy C obniżyło ryzyko choroby serca i naczyń krwionośnych u 50 proc. badanych osób.

Witamina C poprawia wzrok

Z wiekiem nasz wzrok się pogarsza. Najczęstsze choroby osób starszych to zwyrodnienie plamki żółtej i zaćma. Zwyrodnienie plamki żółtej (ang. Age-related Macular Degeneration – AMD) to postępująca choroba zwyrodnieniowa centralnej części siatkówki oka, która odpowiedzialna jest za ostre widzenie i rozróżnianie kolorów. Szacuje się, że w Polsce już półtora miliona osób zmaga się z tym problemem. To właśnie postępujące zwyrodnienie plamki żółtej jest główną przyczyną utraty wzroku u osób powyżej 50 roku życia.

Niestety, nie ma terapii, która jest w stanie cofnąć zmiany, do których już doszło na skutek starzenia się organizmu. Dlatego tak ważna jest profilaktyka i wczesne rozpoznanie zmian widzenia. Celem leczenia jest zatrzymanie oraz spowolnienie rozwoju choroby.

Ale są też pozytywne wiadomości. Wiele naukowych badań potwierdza pozytywny wpływ witaminy C u osób, u których wzrok ulega pogorszeniu na skutek wieku.

U dorosłych w wieku 55 lat lub starszych, którzy mieli wysokie spożycie witaminy C w diecie, a także beta-karotenu, cynku i witaminy E zauważono zmniejszone ryzyko wystąpienia AMD.

W innym badaniu oceniano wpływ dużych dawek wybranych przeciwutleniaczy (500 mg witaminy C, 400 jm witaminy E, 15 mg beta-karotenu, 80 mg cynku i 2 mg miedzi) na rozwój zaawansowanego AMD w 3,597 starszych osób w różnym stadium choroby. Zauważono, że u osób otrzymujących suplementy przez dłuży czas występuje o 28 proc. mniejsze ryzyko pogorszenia się wzroku i rozwoju choroby niż u tych, które dostawały placebo.

Wiele badań potwierdza też, że wysokie dawki witaminy C i wysoki poziom jej stężenia w osoczu zmniejsza ryzyko powstawania zaćmy nawet o 70 proc.

Witamina C podawana dożylnie zapewnia odpowiednie jej stężenie

Aby osiągnąć odpowiedni poziom witaminy C w osoczu w podaje się witaminę C dożylnie w formie kroplówki. Stężenie witaminy C we krwi jest bowiem ściśle kontrolowane, nawet po zażyciu doustnie najwyższych tolerowanych dawek. Natomiast podanie dożylne witaminy C omija tę ścisłą kontrolę, co powoduje zwiększenie stężenia witaminy C aż 70-krotnie w porównaniu do dawki doustnej.